Convertire ext4 in btrfs (partea 2)

In partea 2 facem root-ul btrfs. Cum suntem profesionisti, nu o sa reinstalam sistemul, decat daca nu ne iese conversia, dar cum am spus, suntem profesionisti.

In principiu trebuie sa respectam urmatoarea schema:

-backup la root
-bootat de pe un stick sau CD, format root in btrfs, repus backup-ul
-chroot in “noul” sistem, modificat fstab-ul ca profesionistii + reinstalare GRUB si reimpachetare initram.

Aici e partea interesanta: vom face modificarile dintr-un cd live si vom reinstala bootloaderul (pentru ca avem un nou UUID). De asemenea, pe langa “noul” bootloader, trebuie reimpachetat si initramfs-ul, care daca nu va fi modificat o sa bata si el in vechiul UUID si n-o sa ne porneasca (tot) sistemul.
Ne mai trebuie in plus un CD live, de preferabil *buntu. De preferabil versiune LTS sau stabila (nu incercati cu 16.04, e mai complicat putin)

Pentru reinstalare de GRUB si reimpachetare initram, avem doua variante: una cu click care nu merge in CentOS, si una cu chroot, sysadminica. (inca mai am sechele cu doua CentOS-ul virtualizate, cu dd si cu primii 448/512 biti din disc)
O sa prezint varianta cu click, din mai multe motive: mai putin de scris si mai simplu de pus in practica. Pentru sysadmini am zis destule cuvinte cheie incat sa se descurce. Plus ca sunt sigur ca stiu cum sa reinstaleze un GRUB si sa reimpacheteze un initram.

Dupa ce bootam in live si formatam in btrfs, facem restore la root.

cd /cale/unde/am/montat/partitia
tar xvf root.tar

 

Modificam si fstab-ul daca tot ne aflam in “root”:

vim etc/fstab

 

Pe urma ne folosim de Ubuntu Boot Repair. Sau Boot Repair Disk, care e un Ubuntu cu LXDE. Deci ne folosim de un Ubuntu Live si instalam Ubuntu Boot Repair, ca pe wiki, apoi il pornim si selectam “Recommended repair.

Daca totul merge ok, dupa restart vom avea si /home-ul si /-ul formatate btrfs, fara pierderi de date sau alte probleme.

Screenshot from 2016-03-01 16-40-37

About Author:

I look 12, but I'm a 42-year-old investment banker!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.